Használt alapanyagok
Szappanjaink készítéshez leggyakrabban használt olajok és tulajdonságaik:
Használt fogalmak:
Bázisolaj a szappankészítéshez a szappanosodási folyamatokhoz használt olaj
Superfat a szappankészítés során a kezdeti, intenzív szappanosodási folyamatok lezajlása után „trace” állapotnál adagolt különleges tulajdonságokkal bíró olaj. Az extra olajat tehát akkor kell a szappanhoz adni, amikor a massza elkezd szappanosodni. Ez az a pillanat, amikor az összekevert olaj és lúgoldat elkezd keményedni, és a lecsöppenő szappan nyomot hagy az elegyen. Ekkor hozzáadható a plusz olaj. Fontos, hogy a lúgkalkulátorban ne számoljunk ezzel a zsírral! Számoljuk ki a szükséges lúg mennyiségét azzal az olajmennyiséggel, amit a készítés elején adunk a szappanhoz, és tényleg csak ezen felül adjuk még hozzá valami olajat/zsírt a legvégső stádiumban. Szappanos oldalak és fórumok azt írják, hogy ha a legvégén adjuk hozzá a szappanhoz pl. kakaóvajat, akkor a kakaóvajad fog megmaradni benne, valamennyi kedvező tulajdonságával, mert a többi összetevő akkorra már nagy arányban elszappanosodott. Ha pedig a legelején csökkentjük a lúg mennyiségét, akkor az olajkeverékedből fog több maradni a szappanban, nem pedig egy meghatározott alkotóelemből.
Trace állapot a szappanosodási folyamatok döntő többségének lezajlása után, az olaj és lúgoldat elegyítését követő állapot, amikor a szappan „ír”, azaz néhány pillanatig az elegy felszínén nyomot hagy a keverőszárról lecsepegő massza.
Avokádó olaj:
Az eredetileg Közép-Amerikából származó, ma már más trópusi és szubtrópusi területeken is élő, nagytermetű avokádófa a babérfélék családjába tartozik. Tenyérnyi, körte alakú, érett gyümölcsének húsából préselik az olajat, melyet azután centrifugálnak, majd további felhasználástól függően vagy csak leszűrik, vagy további finomítási eljárásoknak vetik alá. Ennek az olajnak a karakteres illatát elég nehéz elfedni, ezért kozmetikai készítményekben, illetve masszázsolajként használva is kedveltebb az ún. szagtalanított (dezodorált) változat. A dezodorálás nem vegyi anyagokkal, hanem vákuum-vízgőz desztillációval történik. A nyers, natív olaj zöld, míg a finomított változatok sárgászöld, vagy sárga színűek. Az avokádó olaj 85%-ban telítetlen zsírsavakból áll. Igen magas az elszappanosíthatatlan összetevőinek aránya, valamint gazdag A, E és D vitaminokban is. A benne található fitoszterinek felépítésükben hasonlóak a bőrben található koleszterinhez. E tulajdonságoknak köszönhetően az avokádó olaj kiválóan ápolja a száraz, kirepedezett, ekcémás bőrt is, elősegíti a sejtmegújulást. Gyakran alkalmazzák érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr esetén, illetve hegek kezelésére is. Érdekes és hasznos tulajdonsága az avokádó olajnak, hogy emulgeáló képességgel rendelkezik, azaz önmagában is képes bizonyos mennyiségű olaj és víz emulgeálására. Ez elsősorban az ún. hűtőkenőcsök (cold cream) készítésénél hasznos, ahol az avokádó olaj kiválóan segítheti a stabil emulzió létrejöttét. Emulzió készítésekor együtt melegíthető az olajokkal. Nem különösen fényérzékeny, de nyári nappali készítményekben stabil (nem fényérzékeny) olajokkal keverve ajánlatos alkalmazni.
Nagyszerű hidratáló olaj bármely, még a legérzékenyebb bőrtípus számára is, még a le, superfatnek is használjuk. A, D, E-vitaminokat, aminosavakat és proteineket tartalmaz, egészséges, hidratált lesz tőle a bőr. Babaszappanokba is ideális választás. Magas arányban tartalmaz elszappanosíthatatlan összetevőket. Magas bekerülési költsége miatt kis mennyiségekben használják. Rövidebb szavatossági idejű más emoliens olajokhoz viszonyítva. Adagolása: bázisolajként 30%-ig, superfatként 5%.
Az avokádóolaj – hasonlóan a shea vajhoz - gazdag azokban a zsírkísérő anyagokban, elsősorban szterolokban, amelyeket a lúgok nem tudnak elszappanosítani. Ezek az anyagok a bőr felső rétegének, a szarurétegnek (stratum corneum) illetve a bőrfelszínt borító hidrolipid filmnek fontos alkotóelemeihez hasonló, „bőrrokon” lipideket tartalmaznak. A hidrolipid film a bőr saját „krémje”, a faggyú és a verejték emulziója, ami védi a bőrt a külső hatásoktól, illetve a kiszáradástól. Ezért az avokádóolaj elszappanosíthatatlan része, az Avocadin néven kapható anyag elsősorban a száraz, vagy akár ekcémás, neurodermitiszes bőrt ápolja kiválóan. Segít visszaadni az érett bőr rugalmasságát, védi a bőrt a kiszáradástól.
Az Avocadin egy törtfehér színű, puha zsír kinézetű, koncentrált anyag, melyből igen kevés elegendő ahhoz, hogy az emulzióban – és a bőrön – betölthesse szerepét. Ez általában 1-2 %, ami azt jelenti, hogy egy adag arc- vagy kézkrémhez elegendő belőle 0,5g, azaz egy jó késhegynyi. Az Avocadint adjuk egyszerűen a zsírfázishoz és melegítsük addig, amíg már a legkisebb részecskéi is felolvadtak, ami lehetséges, hogy - a többi felhasznált anyag olvadáspontjától függően - utoljára következik be.
Búzacsíra olaj:
Sűrű, ragacsos olaj, amely tele van E-vitaminnal, remek antioxidáns. Vízhiányos bőrre a legjobb választás. Táplálja a száraz, repedezett bőrt, csökkenti a hegesedést, megelőzi a terhességi csíkokat, ekcémára, pikkelysömörre is alkalmazható. Érett bőrre különösen előnyös a használata. Sokan tartósítóként használják szappanok és kozmetikumok gyártása során, míg mások teljesen elhanyagolhatónak tartják a búzacsíra olaj ezen tulajdonságát. Maga az olaj gyorsan oxidálódik, ezért hűtőben célszerű tartani. Adagolása: superfatként 3-5%.
Édesmandula olaj:
Szappangyártásban elsősorban superfat olajként, de bázisolajként is használjuk. Nagyszerűen hidratálja az irritált, gyulladt bőrt. A mandulaolaj A-, B1-, B2-, B6- és E-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, de ezen felül is egészen kivételes tulajdonságokkal bír. Nem szívódik fel a bőr mélyebb rétegeibe, hanem annak felsőbb köpenyét védi a károsodástól. A száraz bőr kiváló ápolója, lassítja a bőr öregedését, és rendszeres bemasszírozásával látványosan csökkenthetjük az apróbb ráncokat. Nem egyszer az extra érzékeny bőr is csak ezt az ápoló olajat fogadja el. Szappanokban a kellemes habzásért felelős. Adagolása: bázisolajként 20%, superfatként 5%.
A mandulafa a rózsafélék családjába tartozik és eredeti hazája Nyugat- ill. Közép-Ázsia. Ma főként Európa mediterrán területein, illetve Kaliforniában találhatók kiterjedt termőterületei, de hazánkban is honos. A mandulaolajat a mandulafa csonthéjas termésének magjából préselik. Létezik édes és keserű változata is, a kozmetikai ipar csak az előbbit hasznosítja. A mandulaolaj nagyon sokoldalúan alkalmazható, jól tolerálható alapolaj. Minden bőrtípusra alkalmazható, de elsősorban a száraz és az érzékeny bőr kedveli, emellett babakozmetikumokban is biztonsággal használható. Kedvelt masszázsolaj is, decens illata miatt jó hordozója az illóolajaknak. Zsírsavösszetételében és hatásában is nagyon hasonlít közeli rokonának, a sárgabarack magjának olajához, de kifejezettebb zsírozó hatással bír, míg a sárgabarackmag olaja könnyedebb. Magas egyszeresen és kétszeresen telítetlen zsírsavtartalma mellett említésre méltó még antioxidáns hatású α-tokoferol (E vitamin) tartalma. Zsírsavszerkezetét jól kiegészíti a vadrózsaolaj. A száraz bőrt emellett kíválóan ápolja shea vajjal, szójaolajjal (ill. szójaolaj bázisú körömvirág és kamilla olajakkal), sáfrányos szeklice mag olajjal kombinálva is.
Földimogyoró olaj:
Hasonló az olíva és ricinusolajhoz, E-vitaminban gazdag, könnyen a bőrbe szívódik. Adagolása: bázisolajként 20%-ig.
Jojoba olaj:
Inkább folyékony viasz, mint olaj. Hajsamponokban és egyéb kozmetikumokban is tápláló tulajdonságai miatt előszeretettel használják. Magas bekerülési költsége miatt a szappangyártásban legtöbbször superfatként használjuk. Minden bőrtípusra használható, pattanásokra, pikkelysömörre egyaránt - gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt. Kifejezetten jó zsíros bőrre is, nagyon gyorsan felszívódik. Vegyi összetételét tekintve közel áll az emberi bőréhez. Hosszú szavatossági idejű, így a belőle készült termék is tovább eltartható. A kellemes habzásért felelős a tápláló tulajdonságai miatt. A jojoba olajat az arizonai és mexikói sivatagban honos örökzöld cserje magjából préselik ki. Az indiánok már több száz évvel ezelőtt is ismerték és használták, kiváló tulajdonságait az ipar mégis csak nemrégiben fedezte fel, és használja egyre szélesebb körben a kihalás szélére sodródott ámbrás cet olajának kiváló helyettesítőjeként. A jojoba olaj tulajdonképpen kémiailag nem is olaj, hanem folyékony viasz, mely hosszú láncú viaszos észterekből épül fel, olvadáspontja 7oC-on van. Ez a decens illatú, natív formájában aranysárga olaj ellenáll az oxidációs folyamatoknak, ezért nagyon nehezen avasodik meg, azaz hosszan eltartható, illetve növeli a vele kevert olajak tartósságát is. Viaszos észterei nagyon hasonlítanak az emberi bőr által termelt faggyú észtereihez (mely a bőrünket védő hidrolipid film része), így kiválóan erősíti a bőr védelmi funkcióit, megköti a nedvességet a bőr szarurétegében, növeli annak rugalmasságát. Figyelemreméltó tulajdonsága az is, hogy ellehetetleníti bizonyos mikroorganizmusok (pl. staphylococcus aureus, pseudomonas aeruginosa és a candida albicans) életfunkcióit, valamint például az akné kialakulásában szerepet játszó baktériumokét is. Ezért az aknés bőrre szánt krémek fontos összetevője. Emellett azonban minden bőrtípus profitálhat a jojoba tartalmú krémekből, kiváló alapanyaga szemkörnyékápolóknak, hajápolási termékeknek is. Érzékeny bőrűek is használhatják, az érett, száraz bőr rugalmasságát javítja. Emulzió készítésekor együtt melegíthető az olajokkal. Nem fényérzékeny, nyári, nappali készítményekben is biztonsággal alkalmazható. Adagolása: superfatként 5%. Felgyorsítja a trace állapot elérését, ezért használatát korlátozni célszerű a bázisolaj mennyiség legfeljebb 10-12%-ra.
Kakaóvaj:
Keményíti a szappanunkat. Superfatként alkalmazva megtartja a bőr nedvességtartalmát. Természetes csokoládé illata van, de illatmentes változatban is kapható (finomított). A csokoládégyártás egyik mellékterméke. Szappanösszetevőként védőréteget képez a bőrön, amely megőrzi a bőr nedvességtartalmát, így puhítja a bőrt. Adagolása: bázisolajként 15%-ig, vagy superfatként 5%-ban. Magasabb százalék esetében a szappan könnyen töredezik. Lanolin, méz „ragacsosságának” ellensúlyozására is használható.
Az eredetileg Amerika trópusi részéről származó kakaófa (latin nevén Theobroma cacao L.) ma már a világ több hasonló éghajlatú pontján honos, a termőterületek nagy része Afrikában található. A kakaóvajat a fa terméséből nyerik ki, mely egy kb. 15-25 centiméteres, hosszúkás gyümölcs, színe éretten a sárgától a rozsdabarnáig változó lehet. E termés húsában több sorban elhelyezkedő magok az ún. kakaóbabok, melyek kb. 50% kakaóvajat tartalmaznak. Mivel a kakaóvajnak legfontosabb értéke az egyedülálló zsírsavszerkezete, ill. kristályos szerkezete, valamint nehéz megbízható natúr terméket találni a piacon, ezért elsősorban a finomított változatát használják. A kakaóvaj szobahőmérsékleten szilárd, kemény állagú zsír, mely 32-36 oC-on azonnal olvadni kezd. Ez az egyedülálló tulajdonsága teszi a csokoládégyártás nélkülözhetetlen alapanyagává; (a kakaómassza részeként, illetve külön adalékként). A kakaóvaj nagyrészt sztearinsavat, olajsavat, palmitinsavat és linolsavat tartalmaz, emelett karotinoidok is találhatók benne. Kb. 0,4% -ban tartalmaz csak elszappanosíthatatlan összetevőket. Ez a kemény állagú zsír kiválóan alkalmas az emulziók konzisztenciájának növelésére, de mivel kifejezett zsírozó és filmképző hatású, ezért elsősorban a száraz bőr ápolószere. Lysolecitinnel kombinálva ez a hatás csökken és könnyedebb emulziók is készíthetők. Az ún. masszázstömbök és fürdőpralinék készítéséhez is elengedhetetlen, hiszen szilárdabbá, ugyanakkor könnyen olvadóvá teszi ezeket a termékeket. A piacon többféle formában kapható. A tömbösített formát keménysége miatt nehéz adagolni, ezért a saját készítésű kozmetikumokhoz inkább az apró pasztilla formátumú kakaóvaj ajánlott. A kakaóvaj sajátos, kristályos szerkezete miatt a vele készült termékek csak pár nap múlva nyerik el végső konzisztenciájukat. A kristályos szerkezetből adódik a kakaóvaj hőérzékenysége is; hasonlóan a shea vajhoz a felmelegített zsírfázisba csak utólag keverhető bele. Lásd: A krémkeverés menete. A túlhevített kakaóvaj később már nem képes megszilárdulni, a túl gyorsan lehűtött pedig kicsapódik az emulzióban. A kakaóvaj nem fényérzékeny, nyári, nappali készítményekbe is biztonsággal alkalmazható.
Kókuszolaj:
A kókuszolaj a szappanok szíve-lelke, ez adja a selymes habzást, és biztosítja a kíméletes tisztítást. Ugyanakkor túl nagy mennyiségben száríthatja a bőrt. Keményíti, fehéríti a szappant. Az egyetlen olaj, amely akár tengervízben is habzik. Adagolása: bázisolajként legfeljebb 20-30%, semmiképp sem több, mivel telített zsír.
A kókuszolaj a pálmafélék családjába tartozó kókuszpálma magjának szárított beléből kinyert növényi olaj. A fehér maghús kb. 70%-ban tartalmaz olajat. A hidegen sajtolt, szűz kókuszolaj színe fehér, íze és illata kellemes. Szobahőmérsékleten szilárd, 23-26°C-on olvad, ezért sokan kókuszvajnak vagy kókuszzsírnak is nevezik. A kókuszolaj 92%-ban telített zsírsavakból áll és jelentős fitoszterol tartalma is, melyből elsősorban a száraz bőrbelület profitál. Emellett csekély mértékben ugyan, de tartalmaz antioxidáns tokoferolokat (E-vitamin) is. Gyorsan, de nem túl mélyen szívódik a bőrbe, és bársonyos, sima bőrfelületet eredményez zsíros csillogás nélkül. A belőle készült kozmetikumok beszívódóképességét javítja, ajakápolók, masszázstömbök, testvajak alkotóelemeként biztosítja a gyors, selymes olvadást a bőrfelületen. Masszázsolajként is használják, illetve alkalmas illatos olajos kivonatok készítésére is. Nem fény- és hőérzékeny, napnak közvetlenül kitett bőrfelületeken még nyáron is használhatjuk, így fontos alkotóeleme lehet a napvédő készítményeknek is. Hajápolóként balzsamok és samponok összetevője, de hajpakolásként magában is alkalmazhatjuk. A kókuszolaj együtt melegíthető a zsírfázis többi összetevőjével, nem hőérzékeny. Bár szobahőmérsékleten szilárd állagú, az emulziókban nem eredményez számottevő konzisztencianövekedést. A szűz kókuszolaj jellegzetes, egzotikus illata a felhasznált mennyiségtől függően megmarad a kész kozmetikumban is.
Körömvirág olaj:
A különböző bőrsérülések csodaszere, száraz bőrre, égésre és hámsérülésre kiváló. Adagolása: bázisolajként 20%, superfatként 3%.
Lanolin:
Zsírszerű, a birka gyapjújából nyert viasz, könnyen beszívódik. Hőre érzékeny, 38˙C-on dolgozzunk vele. Megakadályozza a bőr kirepedését és kiszáradását, képes tömegének kétszeresének megfelelő vizet felvenni. Rokon az emberi bőrrel, kiváló hidratáló, védőréteget képez a bőrön. Adagolása: (akár superfatként) 1-2 %. Kakaóvajat vagy más „kemény” olajat használjuk a „ragacsossága” ellensúlyozására.
Mangóvaj:
A mangó gyümölcsből kerül kivonásra ez a sárgás, szinte szagtalan olaj. Kiváló hidratáló és ápoló hatású, a száraz és repedezett bőr gyógyítója. Adagolása: bázisolajként 15%-ig, vagy superfatként 5%.
Marha faggyú:
Gyengéd és kemény állagú szappant lehet belőle készíteni. Könnyen szappanosítható, könnyen hozzáférhető összetevő.
Méhviasz:
Édeskés, méz illatú, keményebbé teszi a szappant. Összetevője krémeknek és testápolóknak, ajakíreknek és használatos a gyertyaöntésben is. Nagymértékben tartalmaz elszappanosíthatatlan összetevőket. Adagolása: superfatként 5%. Én bázisban használom 1-2%-ban.
Mogyoró olaj:
Kiváló a hidratáló hatása a szappanokban. Lassítja a trace állapot elérését, ezért kompenzálni érdemes telített zsírokkal. Adagolása: bázisolajként 20%-ig.
Napraforgó olaj:
Olcsó alternatívája lehet az olíva olajnak. Gazdag E-vitaminban, táplálja a száraz bőrt. Természetes tartósítószert tartalmaz, ezért hosszan eltartható. Adagolása: bázisolajként legfeljebb 15%, másképp a szappanunk nehezen fog megkeményedni és lassan érhető el a trace állapot.
Olívaolaj:
Kiváló bázisolaj. Megőrzi a bőr természetes nedvesség tartalmát. A bőr puha, fiatal, és rugalmas lesz. Kímélő, selymes habzású szappan készíthető belőle. „Lélegző” védőréteget képez a bőrön, így az megőrzi nedvességét. Kezdetben a szappan puha, de néhány hét múlva remek állagú és szinte teljesen fehér lesz, amit mindenképp érdemes kivárni. Alkalmas az érzékeny bababőr ápolására. Adagolása: akár 100%-ban is.
Pálma olaj:
A pálmafa terméséből állítják elő. Más olajokkal kombinálva rendkívül kemény szappan készíthető belőle. Nagyon gyengéd a bőrhöz, remekül tisztít, ugyanakkor a bőrápoló tulajdonságai rendkívül szerények. Önmagában szinte nem habzik, ezért más olajakkal érdemes vegyíteni. Kerülni kell a kemény olajak használatát (kókusz), de nagymértékben használható bázisolajként. Vegetáriánus alternatívája a sertés vagy marhafaggyúnak. Használat előtt célszerű olvasztani és jól átkeverni. Adagolása: bázisolajként akár 30%.
Repceolaj (Canola):
Jó hidratáló, proteinekben gazdag olaj, viszont nagy mennyiségben használva lassítja a szappanosodási folyamatot. Adagolása: bázisolajként 50%-ig.
Ricinusolaj (Castor):
Megőrzi a bőr nedvességtartalmát. Egyéb növényi olajokkal keverve szép és gazdag habzású, kemény szappant eredményez. Önmagában lágy, szinte áttetsző szappant kapunk. A habzási tulajdonság kihasználása érdekében el kell szappanosítani. Adagolása: bázisolajként 30%-ig, vagy superfatként 2-3%.
Sárgabarackmag olaj:
Jó hidratáló tulajdonságú olaj, ápolja a bőrt. Adagolása: superfatként 5%.
A világossárga színű sárgabarackmag olajat a hazánkban is honos, kedvelt csonthéjas gyümölcs magjából préselik. A sárgabarack közeli rokona a mandulának, ezért a magjaikból préselt olajak is hasonló tulajdonságokat mutatnak, a sárgabarackmag olaja linolsavakban gazdagabb. Említésre méltó magas A és E vitamin (γ-tokoferol) tartalma. Ez az olaj is széles körben használható, bababőrre is alkalmazható olaj, mely azonban a mandulaolajnál könnyedebb, nem hagy olyan zsíros utóérzetet a bőrön. Kedvelt masszázsolaj, enyhe illatának köszönhetően illóolajok hordozója. A száraz, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr ápolószere.
Emulzió készítésekor együtt melegíthető az olajokkal. Kissé fényérzékeny, nyári, nappali készítményekben stabil (nem fényérzékeny) olajokkal keverve használható. Zsírsavszerkezetét jól kiegészíti a vadrózsaolaj. A száraz bőrt emellett kíválóan ápolja shea vajjal, szójaolajjal (ill. szójaolaj bázisú körömvirág és kamilla olajakkal), sáfrányos szeklice mag olajjal kombinálva is.
Shea vaj:
Afrikai karitévaj néven is ismert. Hosszantartó hidratáló hatást fejt ki a bőrön. Száraz bőrre, pikkelysömörre, ekcémára, égési sérülésekre jó hatással van. Szappankészítés során alkalmazva elszappanosíthatatlan összetevőket tartalmaz, így kiválóan ápolja a bőrt. Adagolása: bázisolajként 20%, superfatként 3-5%.
A shea vaj az afrikai sheafa, más néven karitéfa (latin nevén Vitellaria paradoxa, régebbi nevén Butyrospermum Parkii) gyümölcsének magjából nyert zsír. A sheafa kizárólag Közép-Afrika ún. „shea övezetében” fordul elő, mely egy észak-dél irányban kb. 3-500 km-es kiterjedésű sáv Szenegáltól Ugandáig. Két alfaja létezik, a paradoxa és a nilotica. A karitéfa általában húsz év után virágzik először és termi kb. 4 cm-es, zöld színű, kerekded, csonthéjas gyümölcseit. A gyümölcsök édesek, táplálkozásra alkalmasak. A kb. 50% zsiradékot tartalmazó magokból kinyert shea vaj minősége, színe, illata, beltartalmi értéke a fa fajtájától, termőterületétől, a szüretelés időpontjától és a feldolgozás módjától függően nagyon változatos lehet. A karitéfa természeténél fogva vadon termő növény, mivel húsz év kell a termőre fordulásához, így nem éri meg ültetvényeket létesíteni. Ezért ha a shea vaj „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó” védjegyet kap, az inkább csak egy plusz minőségi garanciát jelenthet a feldolgozásra vonatkozóan. A finomítatlan, tradicionális kézi feldolgozás eredményeképpen létrejövő shea vaj törtfehér, bézs, vagy sárgás színű, semmi esetre sem zöld, barna, vagy szürkés színű. Jellegzetes, csak a shea vajra jellemző illata van. Szobahőmérsékleten szilárd, de puha állagú, kézbe véve viszont olvad. Olvadáspontja fajtától függően 24-38 oC között van. A kíméletes feldolgozásnak köszönhetően beltartalmi értékei megmaradnak. A karitéfa paradoxa alfajának magjából kinyert vaj nagy mennyiségben (kb 5-10%) tartalmaz ún. elszappanosíthatatlan összetevőket, melyek intenzíven ápolják a bőrt. A shea vaj ezen kívül sok E és A vitamint, illetve allantoint és antioxidáns hatású anyagokat, mint pl. katekint is tartalmaz.
Sajnos elsősorban az olcsó, iparilag feldolgozott shea vajra jellemző az, hogy nem csak válogatott, egészséges shea magokat használnak fel előállításukhoz, aminek eredménye egy szennyezett, gyorsan avasodó, sokszor nem megfelelő színű (szürkés, barnás) zsír. Ezért nagyon fontos, hogy csak olyan shea vajat használjunk, aminek meggyőződtünk a minőségéről. Még mindig jobb egy finomított - hófehér színű, szagtalan, és kis beltartalmi értékkel rendelkező – shea vaj, mint egy szennyezett, bizonytalan eredetű natúr (finomítatlan, nyers) termék.
Egyes forgalmazók "hidegen sajtolt" shea vajat kínálnak. Több, shea vajat előállító termelővel történt beszélgetés rávilágított arra, hogy a natúr shea vajat nem szerencsés a "hidegen sajtolt" minőségjelzővel illetni, mivel akármilyen eljárásban is nyerik ki a shea magokból a zsírt (akár préseléssel is), ehhez mindenképp valamilyen fokú melegítésre van szükség, hogy a zsír folyékonnyá váljon. A kíméletes eljárás, illetve a további finomítás mellőzése így is biztosítja a shea vaj beltartalmi értékeinek megőrzését. A teljesértékű shea vajra inkább a natúr ill. finomítatlan jelző illik.
Egyes tapasztalatok szerint a latexra allergiás egyének érzékenyen reagálhatnak a shea vajra.
A natúr shea vaj sokoldalúan felhasználható, értékes alapanyag. Finomított változatát konzisztencianövelő hatása miatt a legtöbb natúrkozmetikum tartalmazza. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a natúr shea vaj (főként a paradoxa alfaj zsírja) beltartalmi értékei miatt akár magában is, esetleg egy bázisolajjal keverve, illetve a receptúrák részeként kiválóan ápolja a száraz, neurodermitiszes, ekcémás bőrt, hidratáló, nyugtató, regeneráló, és gyulladáscsökkentő hatású.
A shea vaj csodálatos hatását a következő területeken fejti ki:
- önmagában használható bőrápolóként, segítve a bőr tápanyagellátását, hidratációját, rugalmasságának megőrzését, ezen keresztül hátráltatja a bőr öregedését, a ráncok kialakulását
- ekcémás bőr ill. neurodermitis esetén a legkiválóbb ápolószer
- regeneráló, sebgyógyító hatású
- kiváló ajakápoló
- segít a terhességi csíkok kialakulásának megelőzésében
- masszázshoz is alkalmas
- törékeny körmök, ill. haj ápolására is használható
- 2-es faktorú fényvédő
- napozás után nyugtatja az irritált bőrt
- kiváló babapopsi kenőcs
A shea vajra jellemző természetes illatot nem mindenki kedveli, a gyári kozmetikumokba ezért (is) a finomított változatot teszik, amelyből azonban hiányoznak a natúr vajra jellemző értékes vitaminok, zsírkísérő anyagok. A házi kozmetikumgyártás során – hacsak valakinek nem extra érzékeny az orra -, legtöbbször nem érdemes a finomított változathoz nyúlni. Egyrészt egy receptúrában nem túl nagy mennyiségben van jelen a shea vaj, és a késztermékben ezért már nem érezhető az illata. Másrészt, még ha magában, vagy olajjal keverve balzsamként használjuk, akkor is kb. 10-15 perc alatt elillan az illata. Keverhetünk akár pár csepp illóolajat (pl. levendula) is a balzsamba.
Fontos, hogy a shea vaj a hőérzékeny zsírok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy egy emulzió készítése során nem melegíthető együtt a zsírfázissal, mert hajlamos a kikristályosodásra. A meleg zsírfázist levesszük a tűzről és ekkor olvasztjuk bele a shea vajat körkörös mozgatással, majd kihűlésig keverjük az emulziót. Lásd: A krémkeverés menete
A shea vaj nem fényérzékeny, nyári, nappali készítményekbe is biztonsággal alkalmazható. Igen stabil növényi zsír, sokáig megőrzi a minőségét, nem avasodik, hűvös, száraz helyen tárolva a paradoxa változat akár két évig is, a nilotica változat egy évig kifogástalan marad.
Szőlőmag olaj:
Könnyű olaj, bőrön át könnyen beszívódik, nem kelt zsíros érzetet. Adagolása: superfatként 5%.
A szőlőtermesztés szinte végigkíséri az emberiség történetét. Napjainkban már minden kontinensen megtalálható ez a kultúrnövény, elsősorban a kontinentális és a mediterrán éghajlatú területeken. Magjából az egyik legértékesebb olaj préselhető ki. Mivel a szőlőmagok csak 6-20%-ban tartalmaznak olajat, valamint hidegsajtolással ennek a mennyiségnek is csak a fele nyerhető ki, ezért a hidegen sajtolt szőlőmagolaj egyike a legdrágább olajoknak. Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék pedig a luxusolajok közé tartozik. Az olcsó szőlőmagolajakat nem hidegsajtolással, hanem oldószerekkel vonják ki, így kinyerhető majdnem a teljes olajtartalom. A két olaj azonban hatásában nem említhető egy lapon.
A hidegen sajtolt szőlőmagolaj sárgászöld vagy zöld színű, illata a boréra emlékeztet. Igen gazdag antioxidáns hatású polifenolokban, a szintén antioxidáns hatású α-tokoferolban (E vitamin), valamint K vitaminban. Magas linolsavtartalma könnyűvé teszi az olajat, mely így kevésbé zsírozó hatású, nem filmképző, gyorsan beszívódik a bőrbe. Ebből a zsíros vagy a kevert bőrtípus profitál leginkább. Antioxidáns, sejtfalvédő hatása miatt a leggyakoribb „anti aging”, azaz bőröregedésgátló olaj, az érett bőr és a szemkörnyék kitűnő ápolószere.
Elsősorban az ára miatt csak kis mennyiségben, hatóanyagként kerül a krémekbe. Hogy megőrizze magas vitamintartalmát, csak akkor adjuk a zsírfázishoz, ha azt már kivettük a vízfürdőből (lásd a Krémkeverés menete). Száraz, érett bőrtípushoz alkalmazzuk shea vajjal, avokádó vagy makadámia dió olajjal, Avocadinnal együtt. Zsíros bőrre keverjük sárgabarackmagolajjal. Fényérzékenysége miatt nyáron közvetlenül fénynek kitett testrészekre készülő kozmetikumoknál mindenképp keverjük stabil (nem fényérzékeny) olajokkal, pl. szkvalennal.
(Forrás: internet, Wikipédia, szila.hu, antalvali.com, haziszappan.blog.hu, MillerSoap, e-how, about.com, lovinsoap.com)